Møt Ken Alexander Lindberg - multikunsteren som lar penslene danse!
LivslystMagasinet har tatt turen til Den Norske Opera & Ballett, for å møte multikunstneren Ken Alexander Lindberg, i forbindelse med hans kunstutstilling på Livslyst Galleriet i desember. Den stilrene arkitektoniske bygningen i hvit marmor ser ut som et isfjell som flyter på Oslofjorden – og kler ham svært godt, der han sitter i restauranten med de store glassvinduene – i sin Armani dress og venter på at intervjuet skal begynne.
– Jeg føler at hele verden er mitt hjem, etter at jeg reiste i flere år på verdensturné med Disney on Ice, forklarer Ken Alexander.
Det hele startet da han var barn og begynte i Københavns kunstskøyteklubb som seksåring, etter at han ble så fasinert av å se kunstløpere gjøre de uendelige mange piruettene på isen. Ken Alexander ville lære å gjøre det samme og begynte derfor å trene seks dager i uken. Han fortsatte med klassisk ballett i fem år, før han som attenåring gikk på audition for Disney on Ice/Holiday on Ice. Og Ken Alexander kom inn på første forsøk og la ut på en reise til alle verdenshjørner:
– Jeg møtte så mange forskjellige mennesker i alle land. Og lærte så mye om de ulike kulturene og smakte på maten overalt. Det viktigste jeg lærte var å se de ulike opplevelsene av lykke – også om du lever et liv uten å eie noen ting.
Etter karrieren som kunstskøyteløper begynte han på utdannelsen som grafisk designer og jobbet med dette i flere år. Men helt siden han var tre år gammel hadde han alltid tegnet og malt – og nå var tiden inne for å utvikle dette videre og han studerte ved flere kunstskoler i Danmark. I 1995 fikk Ken Alexander tildelt et kunststipend fra Nordisk råd. Dette førte ham til Oslo, hvor han jobbet med flere kunstnere og hadde sin første utstilling i Norge.
– Jeg sluttet aldri å danse, for jeg har alltid med meg koreografien i ryggeraden – med buer og rene linjer i komposisjon med kunsten og lyset på scenen. Men nå lot jeg penslene danse istedenfor. Jeg prøver derfor å få frem lyset i mine bilder – slik at de kan vise positiviteten og håpet jeg prøver å formidle, forklarer Ken Aleksander mens øynene skinner entusiastisk og hendene beveger seg grasiøst som hos en ballettdanser, for å vise følelsene som ligger bak hvert eneste ord.
– Målet mitt er å få betrakteren til å huske de gode opplevelsene, at de føler seg elsket – og at de husker at det finnes lys i livet!
Kunsten tok Ken Alexander videre rundt i verden – denne gangen til ulike gallerier, og han har solgt sine kunstverk i Europa, Australia og USA. Han underviste ulike kunstklasser ved siden av, og gjorde dette både for private grupper og på Cruise skip og ved ulike lukseriøse Travel Resorts. Ken Alexander bodde også to år i San Diego i California hvor han hadde flere utstillinger. Likevel ble Norge hans nye faste hjem:
– I 1999 åpnet Dr. Fedon Lindberg sin første klinikk og jeg hadde ansvaret for den grafiske designen, alt markedsmateriale og våre helsereiser.
Fedon Lindberg imperiumet bare vokste. Nå har de klinikker i Oslo, Stavanger og Arendal (fedon.no) og har opparbeidet seg en betydelig spisskompetanse innen tverrfaglig og helhetlig forebygging, utredning og behandling av livsstilsrelaterte sykdommer – som også har resultert i 17 bøker om kosthold og helse. I tillegg tilbyr Dr. Fedon Lindberg klinikken nå også nettkonsultasjon.
– Det var viktig å bruke min faglige kompetanse innen grafisk design i jobbsammenheng. Og jeg har gjennom dette lært mye om tekniske tegninger og form. Men jeg trenger også å få tegne og male fra hjertet. I utstillingen min som vises på Livslyst Galleriet i desember vil jeg vise noe av ”den røde tråden” gjennom min personlige kunstneriske reise: Fra tegninger, som er mer tekniske, men hvor jeg likevel har prøvd å fryse fast og gjenskape stemninger fra mine livsopplevelser – til pasteller (i denne teknikken brukes oljepastellfarger, som setter seg av som pastellaktige farger, men som kan smøres ut som oljefarger) og malerier hvor jeg bruker både acryl- og oljemaling.
Ken Alexander sin stil og velkjente signatur beveger seg langs en klassisk linje, med inspirasjon fra de gamle mesterne som "Monet", "Turner" og "Cesanne". Hans kunstverk er fulle av optimisme og levende friske farger. I kombinasjon med naturalisme bruker han semiabstrakte penselteknikker og inviterer betrakteren til å utforske landskapet og se etter ”nye bilder og former” innenfor maleriet.
– I de siste 10 årene har jeg også jobbet mye med håndkolorerte kunsttrykk. På den måten kan jeg leke meg videre med hvert kunstverk, utover originalen. Jeg gleder meg til å vise dette på kunstutstillingen i desember. Jeg bruker Giclée-teknikken, som er en relativt ukjent teknikk for det norske folk, mens gicléebilder går som varmt hvetebrød på det amerikanske markedet.
LITT OM KUNSTTEKNIKKENE KEN ALEXANDER LINDBERG BRUKER I SINE HÅNDKOLORERTE KUNSTTRYKK:
Kort og godt er giclée verdens mest avanserte digitale kunsttrykk prosess. Et giclée trykk blir produsert fra en digital fil laget av et originalt kunstverk eller fotografi. Maleriet eller det kunstneriske verket blir avfotografert digitalt eller det scannes film av analogt opptak. Hvert bilde regnes som et originalt, signert kunstarbeid på lik linje med andre grafiske arbeider. Det er likevel viktig å se gicléeteknikken som en selvstendig kunstform, som ikke kan puttes inn i grafikk-kategorien som oftest deles inn i høy- og dyptrykk. I tillegg garanterer Gicleene at fargedybde og lysekteheten vil være nøyaktige og stabile mellom 70 og 100 år.
Et håndkolorert grafisk kunstverk er et eksklusivt og unikt stykke kunst ingen har maken til. ”Håndkolorert” betyr at kunstneren har fargelagt arbeidet etter at det er trykket. Bildet er i utgangspunktet en del av et opplag trykket fra samme original. Hvert trykk har derimot fått sitt personlige preg ved individuell håndkolorering etter at det er ferdigtrykket. Slik oppnår kunstneren en annen overflatestruktur på papiret, samt små variasjoner over det samme motivet. Et håndkolorert grafisk kunstverk ligger derfor i grenselandet mellom et originalt maleri og et grafisk verk. Det vanlige er å bruk pastellkritt på det ferdige trykket, som for eksempel i Tone Dietrichson og Lene Akopian sine bilder. Andre materialer å ”kolorere” det grafiske verket med er akvarell, en spesiell litotusj, oljemaling, stempler eller sjablonger, som bl.a. i Willibald Storns stuntlito. Frans Widerbeg er kjent for å totalt overmale en del av sine grafiske verker slik at de blir som en original å regne og prisen gjenspspeiles ofte deretter.
Kunstutstillingen som kommer på Livslyst Galleriet
7. – 21. desember har fått navnet ”Chain reaxtion”.
Det vil være en privat Vernissage torsdag 7. desember og en åpen Verinssage for alle som vil komme lørdag 9. desember.
– Det blir veldig spennende å vise denne kunstutstillingen her i Norge, både fordi det er så lenge siden sist jeg hadde en utstilling i Norge, men også fordi den viser hvordan livet mitt har utviklet seg som kunstner, forklarer Ken Alexander opprømt.
– Du vet livet er som en dominoeffekt; hvor det ene fører til det andre. Så utstillingen handler også om å våge å følge drømmen og kjærligheten – og jeg håper den kan være til glede og inspirasjon for mange!
Tiden har fløyet og intervjuet er over. Ken Alexander skal se på den nye forestillingen til Nasjonalballetten UNG: Brilliante, og han avslutter med en latter, mens han svinger seg elegant opp fra stolen:
– Jeg ser mye ballett rundt om i verden, og da danser jeg alltid med på hver eneste piruett i mine tanker. Jeg trenger det som påfyll for å lage levende kunst – for uansett alder, så vil jeg alltid forbli en danser i min kunstnersjel!