Blodsukkerbalansen - hvorfor er den viktig for deg og meg?

Blodsukkerbalansen - hvorfor er den viktig for deg og meg?

Viktigheten av å ha et godt og stabilt blodsukker er ofte forbundet med det å ha diabetes, men blodsukkeret er viktig for absolutt alle mennesker. Vi har alle et blodsukker, og hvordan blodsukkeret oppfører seg har svært mye å si for hvordan du har det i hverdagen din, og for nåværende og fremtidig helse.

“Ved å leve bedre, spise riktig, bruke kroppen fysisk, sørge for god søvn og stressmestring vil både blodsukker, hormoner og du være i god balanse!”
— Hege B. Hasler og Rebekka Nøkling
Foto: Diabetesboka - spis riktig og bli friskere.

Foto: Diabetesboka - spis riktig og bli friskere.

Hvordan vi spiser og lever påvirker blodsukkeret vårt hele tiden. Vi kan si at blodsukkeret er et speil på hvordan du lever. Det påvirkes av hva du du spiser og drikker, fysisk aktivitet, stress, indre uro og dårlig søvn.

Når sulten gnager, kan det være lett å ty til raske karbohydrater, fordi det er lettvint og fordi vi får lyst på slik mat som gir oss raskt energi igjen, altså går blodsukkeret fort opp. Vi tyr da lett til brød, baguetter, boller, brus, kjeks eller kaker. Vi nordmenn har jo også en tradisjon for mye brødmat, poteter, og inntog av mye pasta og pizza de siste tiårene. Dette er mat som får blodsukkeret til å stige fort, men dessverre faller det nesten like raskt. Dette fører til svingende blodsukker, som vist på kurven under.

“Vi har alle et blodsukker, og hvordan blodsukkeret oppfører seg har svært mye å si for hvordan du har det i hverdagen din, og for nåværende og fremtidig helse!”
— Hege B. Hasler og Rebekka Nøkling
Blodsukkerbalansen diagram.jpg

Lavt blodsukker: Med blodsukkerfallet kommer ubehag, slik som: du blir sur, gretten, trøtt, daff, ukonsentrert, utålmodig, irritabel og følsom. Du kan også få hodepine og føle deg nedstemt, kjenne at du sliter med å få ting gjort – og fordi vi mennesker er laget slik vi er – så får du igjen behov for matvarer som kan få blodsukkeret ditt opp igjen: karbohydrater! Slik vil blodsukkeret fortsette å svinge.

Høyt blodsukker: At blodsukkeret er ute av balanse, kan merkes på flere måter. Plagene som måtte komme når blodsukkeret blir for høyt, varierer nemlig fra person til person. De vanligste plagene er at du blir trett, slapp, tørst og må late vannet hyppigere enn ellers. En del vil også få nedsatt sexlyst- og evne, økt vekt, depressive humørsvingninger, de vil oppleve at sår leges dårlig og får kanskje hyppige infeksjoner.

Stabilt blodsukker gir derimot godt med energi og overskudd, stabilt humør og glede, god forbrenning av maten, bedre søvn, bedre fordøyelse samt stabil og langvarig metthetsfølelse.

“Hvordan vi spiser og lever påvirker blodsukkeret vårt hele tiden. Vi kan si at blodsukkeret er et speil på hvordan du lever.”
— Rebekka Nøkling

Det er mange helseviktige grunner til å holde blodsukkeret stabilt. Ustabilt blodsukker forbindes blant annet med økt fare for:

• Overvekt

• Diabetes type 2

• Hjerte- og karsykdommer

• Flere kreftformer

• Kroniske betennelsestilstander

BLODSUKKERBALANSEN er podcasten som gir deg: spennende nyheter fra forskningen, gode mattips, ting du ikke visste som skjer i kroppen din når hormonene kommer ut av balanse, fakta om livsstil og stress som påvirker ditt seksualliv direkte, helse- og…

BLODSUKKERBALANSEN er podcasten som gir deg: spennende nyheter fra forskningen, gode mattips, ting du ikke visste som skjer i kroppen din når hormonene kommer ut av balanse, fakta om livsstil og stress som påvirker ditt seksualliv direkte, helse- og folkeopplysning slik vi liker det, inspirerende og overraskende gjester....og Hege som har bestemt seg for å teste blodsukkeret hos Rebekka «på lufta» og da blir det både blod, alvor og latter!

“Viktigheten av ha et godt og stabilt blodsukker er ofte forbundet med det å ha diabetes, men blodsukkeret er viktig for absolutt alle mennesker!”
— Hege B. Hasler

VERDT Å VITE OM HORMONBALANSEN:

Kroppen vår er programmert til å ha et stabilt blodsukker på rundt 5, og her ønsker kroppen å være – den jobber dag og natt for å regulere blodsukkeret slik at du og kroppen kan ha det best mulig sammen. Det er mange hormoner som gjør dette i et samspill. Det viktigste hormonet er insulin.

Insulin er et hormon som sørger for at sukkeret fra blodet transporteres til lever og muskler der det skal forbrukes som energi, og lagres som glykogen (sukkerlager). Insulin er altså lagringshormonet vårt.

Når du spiser raske karbohydrater stiger blodsukkeret raskt og mye, og dette gir signal til bukspyttkjertelen om å skille ut insulin til blodet, jo høyere blodsukkeret er, jo mer insulin vil kroppen produsere. Hvis tilgjengeligheten på raske karbohydrater er høy, vil overflødig blodsukker lagres som fett slik at vekten øker.

Når dette får pågå over tid kan det føre til at presset på bukspyttkjertelen ødelegger de insulinproduserende cellene, og at kroppens celler blir “numme” for insulinet. Dette kalles insulinresistens. Etterhvert vil ikke blodsukkeret kunne reguleres ned, og du kan utvikle diabetes type 2.

“Insulin er et hormon som sørger for at sukkeret fra blodet transporteres til lever og muskler der det skal forbrukes som energi, og lagres som glykogen (sukkerlager). Insulin er altså lagringshormonet vårt.”
— Hege B. Hasler

Insulin er livsviktig, men store mengder insulin er faktisk helsefarlig, og kan føre til blant annet:

• Diabetes type- 2

• Fettlagring, og økt mat- og søtlyst

• Mer betennelser

• Høyt blodtrykk

• Uheldige kolesterolverdier

• Dårlig sexlyst og infertilitet

• Depresjon og Alzheimer

• Økt kreftrisiko

Foto: Diabetesboka - spis riktig og bli friskere.

Foto: Diabetesboka - spis riktig og bli friskere.

Dette anbefaler vi at du skal spise for å få en god blodsukkerbalanse:

Energi får du fra maten du spiser. De energigivende næringsstoffene, er karbohydrater, proteiner og fett. Karbohydrater er det eneste av næringsstoffet som får blodsukkeret til å stige, og spesielt de raske karbohydratene som finnes i sukker, matvarer som inneholder sukker, fint mel og matvarer av fint mel, samt hvit ris og pasta. Disse bør du prøve å unngå eller spise mindre av, for å unngå at blodsukkeret kommer ut av balanse (se blodsukkerkurven ovenfor). Men vi har heldigvis også langsommere karbohydrater som finnes i helt korn, grønnsaker, nøtter og belgfrukter. Disse matvarene bør vi absolutt spise hver dag, da de inneholder mye fiber, vitaminer og mineraler samt påvirker blodsukkeret lite.

Proteiner og fett får blodsukkeret til å holde seg stabilt, så det er viktig å velge rene proteinkilder fra fisk, kjøtt, egg, meieri, nøtter og belgfrukter, samt gode fettkilder fra fisk, olivenolje, nøtter, frø og avocado.

Foto: Diabetesboka - spis riktig og bli friskere.

Foto: Diabetesboka - spis riktig og bli friskere.

“Stabilt blodsukker gir deg mer energi og overskudd, et stabilt humør og glede, god forbrenning av maten, bedre søvn, mindre stress, bedre fordøyelse samt stabil og langvarig metthetsfølelse!”
— Rebekka Nøkling

Kom i balanse - ved å følge oss i BLODSUKKERBALANSEN:

Ved å leve bedre, spise riktig, bruke kroppen fysisk, sørge for god søvn og stressmestring vil både blodsukker, hormoner og du være i god balanse.

Vi snakker mer om alt dette i vår podcast - så velkommen til å bli med oss i: BLODSUKKERBALANSEN

Du finner oss også på Facebook - hvor vi holder deg fortløpende oppdatert på våre workshops og kurs!

Livslyst-hilsen
Hege B. Hasler og Rebekka Nøkling

BLODSUKKERBALANSEN er podcasten hvor Hege B. Hasler og Rebekka Nøkling gir deg: matnyttige tips, innsikt, påfyll, ny energi, motivasjon, inspirasjon og konkrete råd for å få en bedre hverdag med masse godfølelse og livslyst - gjennom å ta tilbake ko…

BLODSUKKERBALANSEN er podcasten hvor Hege B. Hasler og Rebekka Nøkling gir deg: matnyttige tips, innsikt, påfyll, ny energi, motivasjon, inspirasjon og konkrete råd for å få en bedre hverdag med masse godfølelse og livslyst - gjennom å ta tilbake kontrollen over ditt eget blodsukker!

OM PROGRAMLEDERNE:

Rebekka Nøkling er en profilert foredragsholder, mental trener og stressmestringscoach, podcastprogramleder og helsejournalist med medisinsk genforskningsbakgrunn. Hun eier Livslyst & Motivasjon AS, sammen med Marius Engh. Dette selskapet eier: Livslyst & Motivasjon Senteret: www.livslystsenteret.no, LivslystStudioet: www.livslyststudio.com og LivslystMagasinet: www.livslystmagasinet.net. Rebekka er i tillegg rektor og fagansvarlig for mPOWER-utdannelsen: www.mpoweracademy.org hos mPOWER Akademiet, som hjelper flere til å bli “kronisk friske”. Hun er medisinsk- og terapeutisk hormonyogalærer spesialisert innen: stress- og utbrenthet, kreft, kvinnelige hormoner, diabetes og depresjoner. Rebekka underviser også medisinstudenter og holder kurs for helsepersonell rundt om i hele landet. Sammen med Hege B. Hasler startet hun selskapet Blodsukkerbalansen i 2021, etter mange års samarbeid innen ernæring, diabetes, stressmestring og mental trening.

Hege B. Hasler er foredragsholder, sykepleier, blodsukkerekspert, podcastprogramleder og har jobbet med diabetespasienter i over 20 år. De siste 15 årene har hun jobbet på Dr. Fedon Lindbergs Klinikk i Oslo, der kostholds- og livsstilsveiledning har vært den viktigste behandlingsformen. Hun har skrevet bøkene «Diabetesboka- spis riktig og bli friskere», «Den Praktiske Diabetesboka – Spis deg friskere på 6 uker» og “Søtt og sukkerfritt”, sammen med Gunn-Karin Sakariassen – og som alle har blitt bestselgere. I 2021 kom hun ut med boken “Slankereisen - 5 etapper til et lettere liv”, sammen med Bård Hoksrud. Hege er tillitsvalgt i fylkeslaget i Diabetesforbundet. Hun er også sertifisert mPOWER Agent og foreleser ved mPOWER akademiet: www.mpoweracademy.org. I tillegg startet hun sitt eget selskap: Vektklinikken i 2021. Sammen med Rebekka Nøkling startet hun også selskapet Blodsukkerbalansen i 2021, etter mange års samarbeid innen ernæring, diabetes, stressmestring og mental trening.

Latter = "Den beste medisin!"

Latter = "Den beste medisin!"

Slik får du en hverdag med mindre stress og mer livslyst

Slik får du en hverdag med mindre stress og mer livslyst