Nyhetsankeren, journalisten og forfatteren Christian Borch (77) deler sin unike kunnskap og livserfaring med LivslystMagasinet og lytterne til podcasten Supersenior50+
Den prisbelønnede og kunnskapsrike historiefortelleren har kommet på besøk i LivslystStudioet på Majorstuen, hos John John og Rebekka. Her reflekterer de over hva du kan lære av historien – både den familiære og den politiske. Og de ser på journalistikkens utvikling, deler personlige livserfaringer og kommer også innom genforskningen og Dalai Lama på veien – og sammen vil de hjelpe deg til å finne tilbake til din indre kjerne og den du egentlig er!
Christian har en 40 år lang karriere bak seg i NRK, først noen år i radio, men først og fremst gjennkjenner folk ham som nyhetsankeren fra TV-skjermen i NRK Dagsrevyen og som utenriksreporter og -kommentator og utenriksredaktør. Han var også programleder i nye Urix fra 2010 til 2014.
– Jeg dro til sjøs som 16-åring og seilte i utenriksfart i ett år. Og der stod jeg til rors på 4-8 vakta omtrent hele tiden, i soloppgang og solonedgang og drømte meg bort. Det er klart at det å få et helt annet perspektiv og det at jeg opplevde å se verden på alle andre mulige måter, enn det du gjør ved å vokse opp på Oslo vest, betydde mye. Og det gjør noe med deg som person, forteller Christian, før han tar oss videre med på sin banebrytende livsreise ute på havet for 60 år siden:
– Det å oppdage at du kan fortelle historien med helt andre innfallsvinkler, gjorde noe med meg og fikk meg til å bestemme at dette vil jeg fortsette å gjøre.
Fra dekksgutt til erfaren journalist. Sjøfartsreisen rundt om i verden gjorde det klart for unggutten om hvor veien skulle gå videre. Christian tok journalistutdanningen da han kom tilbake til Oslo. Under studiene arbeidet han i Morgenbladet. Senere studerte han ved London School of Economics, og arbeidet samtidig i The Times.
– Den enorme gleden å åpne øynene for andre måter å tenke på – og se ting man ellers ikke så, ble viktig for meg å formidle, forklarer Christian, mens hans velkjente og nysgjerrige øyne følger med på om programlederne forstår hva han mener. De svarer med å nikke begeistret og snakke oppspilt i munnen på hverandre. Han selv humrer litt og bevarer roen hele veien, i kombinasjon med en harmonisk tilstedeværelse. En egenskap som også har blitt hans personlige varemerke i en livslang formidling av historier ut til folket.
Sikkerhetspolitikk og nedrustning. Christian har en særdeles god innsikt i verdenspolitikken og en unik evne til å analysere å grave seg ned i sakene han har presentert gjennom TV-skjermen i flere tiår – for å få oss til å forstå mer om hva som faktisk skjer og hvorfor det skjer. Han har selv gjennomgått Forsvarets Høgskoles Hovedkurs. Christian var også i ti år medlem av Regjeringens nedrustningsutvalg (Regjeringens rådgivende utvalg for sikkerhetspolitikk og nedrustning). Han har sittet i flere andre offentlige utvalg, bl.a. Forsvarssjefens Ubåt-kommisjon i 1984. Christian har også skrevet en rekke bøker og fagartikler om sikkerhetspolitikk og tilsvarende emner.
– Det viktige er å drive med noe du synes er morsomt og givende, svarer han på spørsmålet om hva han vil gi som personlig råd for andre som ønsker å bli superseniorer, og forklarer videre:
– Derfor var jeg mentalt forberedt på å slutte i NRK da jeg ble 70 år, fordi jeg hadde så mange givende prosjekter å jobbe videre med. Og nysgjerrigheten og det å finne nye vinklinger på en historie synes jeg fortsatt er spennende. Jeg får også masse henvendelser om foredrag og andre morsomme oppdrag, og faktisk så mange at jeg må takke nei til 75 prosent av dem.
Reisen fra å presentere nyhetene til å dele familiens historie. Gjennom sitt lange journalistliv og betydelige forfatterskap har Christian formidlet kunnskap, innsikt, begivenheter, skjebner og meninger om land og folk, politikk og samfunnsliv. Men historiefortelleren i ham har også tatt seg tid til å skrive en mer personlig bok, Kjøp Berlin!, om familien Troye, slekten som han selv nedstammer fra.
– Jeg oppdaget til min glede at det å definere meg selv som betrakter med fugleperspektiv ga en annen forståelse av familiehistorien, enn den jeg hadde vokst opp med. Hovedpersonene var aktører i en historisk og sosial prosess der det ene grep inn i det andre. Deres tradisjon, oppdragelse og personlighet formet både egoet og den kollektive samvittigheten. Det bildet jeg hadde hatt av familiens historie fikk nå nye nyanser, lys- og skyggesider. Og det var utrolig givende.
Betydningen og bakgrunnen for å føle seg som en europeer. I boken beskrives Troyene som en bergensk patrisierfamilie – et noe unorsk aristokratisk høyborgerskap med blikket vendt mot verden; bereiste, språkmektige internasjonalister.
– Familien min har i generasjoner bodd og arbeidet i Bergen, men de kom fra det kontinentale Europa og tilhørte en verden der nasjonale grenser spilte liten rolle. Inne i sine egne hoder var de først og fremst internasjonale. Det henger igjen, hos meg også. Jeg vokste opp med følelsen av å høre til flere steder, og har vel egentlig alltid definert meg selv først og fremst som europeer.
Da er det kanskje ikke så rart at Christian selv vendte blikket ut mot verden og at han har tilbragt omtrent halvparten av arbeidsdagene sine utenfor Norge. Fortsatt reiser han mye med kjæresten sin, bortsett fra i disse pandemitider. Han har faktisk aldri vært så lenge hjemme noen gang, som i den siste tiden.
Christian er opptatt av å formidle at vi av og til må våge å søke innover i oss selv:
– Jeg tror at for å få et godt liv, også som senior, så er det viktig å finne sin «indre kjerne». Den mest livsbejaende personen jeg har møtt og som virkelig var i kontakt med sin indre kjerne var Dalai Lama, som utstrålte en unik energi og glede.
Christian stopper litt tankefullt opp, en ekstra varme i stemmen fyller hele studioet, på samme måte som når solen titter frem bak skyene – og ansiktet bryter opp idet munnviken dras oppover i et smil:
– Og for å klare det samme, så tror jeg det er viktig å kvitte seg med alle klisjeer og at du fortsetter å finne noe som virkelig interesserer deg, selv om fysikken reduseres med alderen. Hodet kan jobbe like klart og faktisk enda mer rasjonelt.
I LivslystStudioet går derfor praten livlig videre i Supersenior50+ podcasten og disse spørsmålene blir tatt opp:
Hvorfor er det viktig å gjøre ting som er morsomt? Hva skjer når du blir kvitt dine klisjeer på forventningene dine til livet? Og hvordan kan du frigjøre deg fra selvpålagte og begrensende «bokser», som nærmest blir et fengsel, fordi klisjeene farger ditt eget selvbilde i alt for stor grad?
Christian og podcastprogramlederne reflekterer videre om hva vi kan bruke det siste fra genforskningen til og hvordan politikken bør bygges opp igjen på viktige grunnverdier. I tillegg deler de metoder for å gjennskape godfølelesen og for å holde deg ung og vital, ved hjelp av øvelser som brukes i toppidretten. Og selvsagt diskutereres utviklingen av journalistikken – på godt og vondt, med den prisbelønnede veteranjournalisten, som bl.a. ble kåret til «Årets nyhetsformidler» i 2001. Videre ble han tildelt Gullruten som beste nyhetsanker i 2004 og ble kåret til «Norges beste nyhetsanker» av TV 2 Nettavisens lesere i 2005. Han har også mottatt Lytterforeningens Ærespris og Europabevegelsens Pressepris.
Så om du vil bli motivert og inspirert – og få Christians personlige råd på veien til å bli en Supersenior – så kan du lytte til podcastepisoden her (klikk på knappen nedenfor for å høre episoden på Spotify):
VISSTE DU AT:
En 50+ person defineres som en senior av staten? Det finnes i dag ca. 1 million mennesker i Norge, mellom 50 og 67 år. De kalles for de yngre seniorene, ifølge Statens seniorråd. Eldre seniorer er de over 67 år, og er kanskje de vi vanligvis tenker på som seniorer og de vi tradisjonelt definerer som pensjonister.
Den suksessfulle podcastduoen, og seniorinfluencerne John John (61) og Rebekka (50), har nylig lansert sin nye podcastserie SUPERSENIOR50+ gjennom AdLink, som har noen av de mest populære podcastene i landet i stallen.
Supersenior50+ podcasten med John John og Rebekka får mange spennende gjester i LivslystStudioet, som bidrar at du som lytter får det lille ekstra av inspirasjon og motivasjon, slik at du kan bli en del av den nye SUPERSENIOR50+ generasjonen – som faktisk er den raskest voksende gruppen i landet vårt!
Også vil vel kanskje mange spørre; om det er behov for en egen podcast for pensjonister? Hvorpå John John og Rebekka svarer raskt: En pensjonist kan gjerne være en senior, men en senior trenger langt ifra å være en pensjonist. Og JA – vi trenger en egen seniorpodcast! 50+ gruppen vokser så raskt at samfunnet vil bli mer og mer farget av og påvirket av den voksende gruppen av seniorer. Seniorinfluencerne John John og Rebekka har derfor satt seg som mål å hjelpe de som er 50+ og alle andre seniorer i landet vårt – til å “knekke koden” for å oppnå det gode liv, bevare en god helse og bli en ekte SUPERSENIOR – som igjen vil gi store positive ringvirkninger ut i samfunnet! Med åpent sinn, ærlighet, masse nysgjerrighet og deres velkjente humor så undersøker de seniorlivet nærmere! De møter inspirerende seniorer, slik som Christian Borch, på veien som virkelig overrasker – og som viser at 50+ livet er mye morsommere å leve enn mange kanskje tror.
HVEM ER PROGRAMLEDERNE I SUPERSENIOR50+?
Rebekka Nøkling (50) er grunnleggeren og partner/eier av Livslyst & Motivasjon AS, som eier Livslyst & Motivasjon Senteret, LivslystMagasinet og LivslystStudioet. Hun jobber som coach, mental trener, kurs- og utdanningsleder, medisinsk og terapeutisk yogainstruktør og parterapeut. Rebekka er en profilert podcastprogramleder og foredragsholder som har holdt foredrag for tusenvis av mennesker rundt om i Norge og i Sverige, Italia, Tyskland og USA. Hun jobber også som helsejournalist, bl.a. kjent fra flere helseserier i Tara – Norges største kvinnemagasin og i LivslystMagasinet. I tillegg underviser Rebekka medisinstudenter og hun er rektor og utdanningsansvarlig på mPOWER Academy AS – som har som mål å få flere til å bli “kronisk friske” i samfunnet vårt.
John John Bruseth (61) er en eventyrer som først og fremst lever i eventyret. Han er journalist, filmskaper, forfatter, kunstmaler, rockemusiker, foredragsholder, politiker og filantrop. Han har laget en rekke dokumentarfilmer om kvinnerelaterte spørsmål, samt TV-serier for både NRK og TV2. John John har gitt ut 10 musikkalbum med egenkomponert musikk, skrevet en rekke bøker, driver flere stor prosjekter på Zanzibar for å bedre hverdagen til kvinner, barn og eldre, og er toppkandidat til stortingsvalget for Pensjonistpartiet i Akershus, Buskerud og Telemark, samt fylkesleder for partiet i Viken fylke. Han er også intiativtaker til Norges største filmfestival, SENIORFILM - Norges Internasjonale filmfestival for seniorer.
Ønsker du mer informasjon om Supersenior50+ duoens foredrag, kurs, konserter og andre eventer? Da kan du finne en oversikt her: www.supersenior50pluss.no.
I tillegg finner du vår egen Supersenior 50+ serie i LivslystMagasinet, for å få enda mer inspirasjon og hvor du også kan lese aktuelle saker som fordyper seg i temaer og gjester vi har hatt i podcasten vår!